Binnenlandse Oorlog


Binnenlandse Oorlog 1.0

((vooral) in Suriname)

burgeroorlog in Suriname van 1986 tot 1992, waarin in Oost-Suriname gestreden werd tussen het Nationaal Leger onder leiding van legerleider Desi Bouterse en het Junglecommando, een guerrillaleger onder leiding van Ronnie Brunswijk

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Binnenlandse Oorlog…

is een burgeroorlog; is een oorlog

  • [Oorzaak] had als oorzaak een strijd om de macht in Oost-Suriname
  • [Plaats] speelde zich af in Oost-Suriname
  • [Duur] vond plaats van 21 juli 1986 tot 8 augustus 1992 toen een vredesverdrag werd ondertekend door Brunswijk, nadat eerder al in maart 1991 een vredesovereenkomst getekend was
  • [Betrokkene] was een strijd tussen enerzijds Desi Bouterse, legerleider van het Nationaal Leger, en anderzijds Ronnie Brunswijk, leider van het Junglecommando

Hoofdsemagram: oorlog


Algemene voorbeelden


Op 21 juli 1986 vond de eerste actie van het Junglecommando plaats waarbij twaalf soldaten gevangen werden genomen. Hiermee begon een zes jaar lange strijd die nu bekend staat als de Binnenlandse Oorlog, die vooral in het oosten uitgevochten werd. Dit zou één van de zwartste bladzijden worden uit de Surinaamse geschiedenis.

http://www.surinamewebquest.nl/binnenlandse_oorlog.html

Nederland had in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen om Suriname militair binnen te vallen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en minister van Defensie Hans Hillen melden dat dinsdag, mede namens premier Rutte, in een brief aan de Tweede Kamer. In 1986 was er sprake van de Binnenlandse Oorlog. Een strijd tussen Desi Bouterse en Ronnie van Brunswijk.

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/binnenlandse_oorlog_in_suriname/,

In 1986 brak in Suriname de Binnenlandse Oorlog uit, die tot 1992 zou duren en waarin gewapende groepen onder leiding van Ronnie Brunswijk vochten tegen het leger van Desi Bouterse. Juist in deze periode werd in Suriname weer een burgerlijk bestuur ingevoerd, iets wat door de verschillende in Nederland verblijvende verzetsorganisaties met groot wantrouwen werd gadegeslagen, aangezien Bouterse legerleider bleef.

http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/28032/media-maakten-van-brunswijk-held.html,

In december 1986 werd Albina door het Nationaal Leger van Suriname in brand gestoken, nadat de plaats tijdens de Binnenlandse Oorlog herhaaldelijk was geplunderd, door zowel het leger als het Junglecommando. Grote delen van Albina werden verwoest en grote groepen Surinamers vluchtten naar de overkant van de rivier.

http://wikitravel.org/nl/Albina,

Door de Binnenlandse Oorlog in Suriname kwam een grote groep Surinaamse vluchtelingen en immigranten in Frans Guyana terecht.

http://www.zzg.nl/reacties-vanuit-suriname/2-uncategorised

Het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo wil de verwoesting van de St. Anna Parochie in Albina verhalen op de overheid. Het kerkgebouw werd in 1986 platgeschoten tijdens de Binnenlandse Oorlog.

http://obsession-magazine.nl/?p=36280,

De Commissie Monument Gesneuvelde Militairen en Burgers tijdens de Binnenlandse Oorlog in de periode 1986-1992, moet de president van Suriname advies geven over een monument voor de tijdens deze strijd omgekomen burgers en militairen. De werkgroep is vandaag geïnstalleerd door minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken (Biza).

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/20204,